maanantai 21. lokakuuta 2013

Joulu aistien kautta: haju

Ajattelin fiilistellä joulua eri aistien kautta. Haju, näkö, kuulo, maku ja tunto yhdessä muodostavat jokaiselle sen oman, ainutlaatuisen kuvan joulusta.

Minulla hajuaisti tuo esiin muistoja ja tunteita melkein paremmin kuin mikään muu aisti. Jouluuni kuuluu tietysti paljon perinteisiä tuoksuja: riisipuuro ja kaneli, glögi, kynttilät, piparit. Hieman erikoisempia jouluisia tuoksuja minulle ovat Ikean kynttiläosasto, häkkivarasto, Bodyshopin vaniljasuihkugeeli ja Pradan Candy-hajuvesi. Monen suosikkituoksuja, kinkkua ja joulukuusta, ei minun joulutuoksuihini kuulu, sillä perheessäni syödään jouluna palapaistia ja oikea kuusi on korvattu tekokuusella allergian takia. 

Ikean kynttiläosastolla vietin tuntikausia asuessani ulkomailla marraskuussa muutama vuosi sitten. Koska Suomi ja suomalainen joulunodotus olivat kaukana, toi ruotsalainen Ikea (ja jouluntuoksuiset kynttilät) edes hippusen joulua elämääni. 

Perheeni häkkivarastolla käyn kerran vuodessa: itsenäisyyspäivänä. Silloin äiti antaa luvan ottaa joulukoristeet esiin ja koristella lapsuudenkotini. Tämä on ollut perinne niin kauan kuin muistan ja siksi häkkivaraston tuoksu saa vatsanpohjan kipristelemään joulunodotuksesta - ihan kuin lapsena. 

Bodyshopin vaniljasuihkugeeliä käytin erehdyksessä pari vuotta sitten jouluaatonaattona. Vaniljan tuoksu suihkugeelissä oli minulle aivan liian voimakas, mutta päänsäryn lisäksi sain tuoksusta jouluun liittyvän muiston. Nykyään joulufiilistä herätellessä käyn haistelemassa suihkugeeliä Bodyshopissa. Turvallisen etäisyyden päästä ;)

Pradan Candy-hajuvettä olen käyttänyt nyt kahtena vuonna koko "joulunvieton" ajan eli marraskuun ensimmäisestä sunnuntaista loppiaiseen. Tammikuusta marraskuuhun käyn tasaisin väliajoin nuuhkimassa tuoksua. Ja parin viikon päästä saan ottaa tuoksun taas jokapäiväiseen käyttöön!

www.fragrantica.com

Mikä tuoksu tuo teille joulun?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti